Recensioner av Buspalten

Busbra när Kluras stubbe räddas

Margareta selander firar 20 dockteaterföreställningar för barn på lika många år med att arrangera den nordiska dockteaterfestivalen Dockor i Norr, som inte bara innehåller dockteaterföreställningar för barn och ungdomar utan även ”barnförbjudna” sådana för vuxna.

Fast när Margareta Selander tillsammans med kollegan Maria Rehman inleder med premiären av jubileumsföreställningen Buspalten, är det till barnen man riktar sig med en föreställning på rim, där Buspalten älskar att gumman Klura lura.

I den djupa skogen bor den trolldomskunniga gumman Klura i en liten stubbe bland långa ståtliga träd. Till gumman Klura tyr sig Buspalten, kaninen som inte kan låta bli att ställa till med bus närhelst hon har en möjlighet. Är det Buspaltens små hyss som gör att gumman Kluras morotsland hela tiden krymper i omfång trots allt vattnande? Och hur går det till när Kluras rosa damtrosor blir till Buspaltens nya mössa?

Busa mig hit och busa mig dit-för Buspalten är faktiskt busbra på annat också. Exempelvis att spana på skogsbolagens förehavanden i skogen, där träd plötsligt märks ut till höger och vänster. Ja nu gäller det att få stopp på den dansanta skogshuggerskan fortare än kvickt, något som kräver både Buspaltens trixande och Klurad trolldom.

Det är en fantasifull sagovärld som Buspalten väcker. Skogens träd, dockor, dockförare och åskådarbarn samtalar förtroligt både i och utanför den fiktiva berättelsen. Fast hela tiden med en släng av påtaglig verklighetsanknytning då skog skövlas utan tankar på varken miljö eller de människor och djur som drabbas, både i föreställningen och i den riktiga världen utanför teaterrummet. Subtilt och skickligt dras barnen in och blir engagerade. Här ska det minsann inte sågas ner några träd, och gumman Kluras stubbe den ska väl ändå stå kvar!

Och många buspaltar har visar sig växa med viktiga samhällsuppgifter för handen. Så länge leve alla buspaltar!

Ann Enström, Västerbottens-Kuriren 20071108

Charmig saga med Buspalten

I går invigdes ”Dockor i Norr”, dockteaterfestivalen som pågår till och med söndag och består av 13 olika föreställningar. Det var också premiär för Dockteater Månstärnans ”Buspalten” som vänder sig till barn från tre års ålder. Pjäsen utspelar sig i skogen där både gumman Klura och den busiga Buspalten bor. Klura hänger ut trosor på tork men Buspalten tar dem efter att ha snubblar på torklinan. Vad som sedan händer handlar till stor del om bus, träd och en människa som kommer för att såga ner träden.

Som vuxen ser man ett klart ekologiskt perspektiv i viljan att de talande träden ska få leva vidare, barnen anlägger kanske ett mer konkret perspektiv där det handlar om en rolig berättelse med Maria Rehmans Klura som extra uttrycksfull figur. Barnen drar sig inte heller för att lägga sig i föreställningen men Margareta Selander vet alltid hur hon ska agera. En mycket charmig föreställning.

Lars Böhlin, Västerbottens Folkblad 20071108